Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gotowana i grillowana golonka

01.07.2025 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Gotowana i grillowana golonkaGotowana i grillowana golonka

Składniki (na 2–3 porcje):
– 2 przednie golonki wieprzowe,
– 2–3 liście laurowe,
– 4–5 ziaren ziela angielskiego,
– 6–8 ziaren pieprzu czarnego,
– 1 łyżka soli,
– 1 cebula,  
– 3 ząbki czosnku (rozgniecione),
– 1 marchewka,
– 1 pietruszka,
– Kawałek selera,
– 1 łyżka majeranku,
– 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie – dodaje głębi smaku),
– Piwo jasne (ok. 300 ml – można wymieszać z wodą),
– Woda – do przykrycia golonek w garnku,
– Do grillowania olej lub smalec do posmarowania skóry.

Wykonanie:
Golonki umyj i oczyść z ewentualnych włosków. Możesz je ponacinać delikatnie po skórze, pomoże to przyprawom wniknąć głębiej. W dużym garnku umieść golonki, zalej wodą (i piwem), dodaj warzywa, przyprawy (liść laurowy, ziele, pieprz, sól), cebulę, czosnek, majeranek i sos sojowy. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 2,5 godziny (czas zależy od wielkości mięsa), aż mięso będzie bardzo miękkie, ale jeszcze się nie rozpada.Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij golonki i odstaw do przestygnięcia.
Posmaruj golonki olejem lub smalcem, możesz też natrzeć je dodatkowo czosnkiem lub przyprawą grillową. Posmaruj skórę miodowo-musztardową glazurą (2 łyżki miodu + 1 łyżka musztardy + łyżka sosu sojowego). Ułóż golonki na rozgrzanym grillu, najlepiej nie bezpośrednio nad ogniem, grilluj skórą do dołu.
Czas grillowania: ok. 15–20 minut, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca.Co kilka minut obracaj mięso, pilnując, żeby nie przypalić glazury. Możesz też podlewać golonkę piwem – dla dodatkowego aromatu.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama