Grillowana kiełbasa surowa domowa
Składniki:
– surowa kiełbasa.
Wykonanie:
Sposób grillowania:
Wyjmij kiełbasę z lodówki na 30 minut przed grillowaniem niech osiągnie temperaturę pokojową. Nie nakłuwaj jej, sok zostanie w środku i nie wypłynie.
Połóż kiełbasę na dobrze rozgrzanym ruszcie. Grilluj nie bezpośrednio nad ogniem, obracając co kilka minut.
Po ok. 20–25 minutach będzie idealnie zarumieniona, a w środku soczysta.
Ziemniaki grillowane jak z ogniska.
Składniki:
– młode ziemniaki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj dokładnie (nie obieraj), Grilluj ok. 20–30 minut, obracając co jakiś czas.
Grillowana papryka.
Składniki:
– papryki czerwone, żółte,
– sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokrój papryki w ćwiartki. Grilluj skórką do dołu przez ok. 8–10 minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
Karkówka w marynacie musztardowej.
Składniki:
– plastry karkówki (grubość ok. 1,5 cm).
Marynata:
– 2 łyżki musztardy sarepskiej,
– 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami),
– 2 ząbki czosnku,
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– 1 łyżka miodu,
– sól, pieprz, tymianek, odrobina chili
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso natrzyj marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Grilluj na średnim ogniu po 6–7 minut z każdej strony do pięknej, złocistej skórki i miękkości w środku.
Polędwiczki drobiowe w formie szaszłyków.
Składniki:
– polędwiczki z kurczaka,
– ulubione przyprawy.
Polędwiczki umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki, posyp przyprawami, nabij na patyczki. Grilluj po 3–4 minuty z każdej strony – szybko się zarumienią i będą soczyste.