Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grillowane brzoskwinie – o smaku wędzonki – z szynką parmeńską

21.10.2016 | kategoria: Dodatki, Grill, Przekąski, Przepisy

Grillowane brzoskwinie - o smaku wędzonki - z szynką parmeńskąGrillowane brzoskwinie – o smaku wędzonki – z szynką parmeńską

Składniki:
– 2 brzoskwinie 
– kilka plastrów szynki parmeńskiej
– wiejski ser biały
– orzechy włoskie  
– olej rzepakowy wędzony 
– przyprawa prowansalska 
– cukier trzcinowy
– 1/2 szkl malin
– 25 ml nalewki malinowej 
– 1 opak cukru waniliowego
– mielony kardamon do smaku
– imbir do smaku do smaku
– sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół wydrążyć pestkę. Do każdej połówki włożyć pokruszony ser biały, orzechy włoskie. Całość skroić wędzonym olejem rzepakowym, posypać cukrem i przyprawą prowansalską.  Tak przygotowane brzoskwinie ułożyć na tatce aluminiowej. Grillować na grillu z każdej strony

Sos malinowy

Do garnka wkładamy maliny  dodajemy nalewkę z malin, cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zobacz artykuł: Dietetyczne pułapki

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama