Grillowane brzoskwinie – o smaku wędzonki – z szynką parmeńską
Składniki:
– 2 brzoskwinie
– kilka plastrów szynki parmeńskiej
– wiejski ser biały
– orzechy włoskie
– olej rzepakowy wędzony
– przyprawa prowansalska
– cukier trzcinowy
– 1/2 szkl malin
– 25 ml nalewki malinowej
– 1 opak cukru waniliowego
– mielony kardamon do smaku
– imbir do smaku do smaku
– sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie umyć, przekroić na pół wydrążyć pestkę. Do każdej połówki włożyć pokruszony ser biały, orzechy włoskie. Całość skroić wędzonym olejem rzepakowym, posypać cukrem i przyprawą prowansalską. Tak przygotowane brzoskwinie ułożyć na tatce aluminiowej. Grillować na grillu z każdej strony
Sos malinowy
Do garnka wkładamy maliny dodajemy nalewkę z malin, cukier waniliowy, kardamon, imbir i sok z cytryny do smaku. Gotując redukujemy o połowę ilość płynu. Odstawiamy do ostygnięcia.