Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grillowany stek z salsą z truskawek i rabarbaru

18.05.2018 | kategoria: Grill, Przepisy

Grillowany stek z salsą z truskawek i rabarbaru Grillowany stek z salsą z truskawek i rabarbaru

Składniki:
– Stek z rozbefu
– młode ziemniaki
– przyprawa do grilla
– świeże zioła
– rabarbar 
– truskawki kaszubskie
– olej rzepakowy 
– cukier brązowy
– 50 ml wino czerwone
– 1 łyżeczka ketchupu

Wykonanie:
1. Stek z rozbefu grillujemy z każdej strony kilka minut w zależności, jaki chcemy uzyskać stopień wysmażenia.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy gąbką (druciak) do garnków.
3. Smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla oraz świeżymi ziołami.
4. Ziemniaki układamy na kratce od piekarnika i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 i pieczemy do zarumienienia.

Salsa rabarbarowo-truskawkowa: 
1. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki.
2. Truskawki myjemy i krójmy na ćwiartki.
3. Na patelnię wsypujemy cukier brązowy, dodajemy wino, rabarbar, truskawki i ketchup – redukujemy do 1/2 objętości.
4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama