Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
– 2 steki ze świeżego tuńczyka
– sok z cytryny
– 2 gałązki rozmarynu
Marynata:
– oliwa z oliwek EV
– sól
– świeżo zmielony pieprz
– 1 rozgnieciony ząbek czosnku
– 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie mięso kładziemy na grillu, na każdym steku układamy rozmaryn. Grillujemy na dobrze rozgrzanym żarze przez 2-3 minuty z każdej strony. Po przełożeniu tuńczyka na drugą stronę, ponownie układamy na jego wierzchu rozmaryn. Czas grillowania jest uzależniony od grubości steka. Starajmy się nie przesuszyć mięsa. Tuńczyka podajemy od razu, skrapiając go sokiem z cytryny.