Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grillowany stek z tuńczyka

06.09.2018 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Grillowany stek z  tuńczykaGrillowany stek z tuńczyka

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania

Składniki:
– 2 steki ze świeżego tuńczyka
– sok z cytryny
– 2 gałązki rozmarynu

Marynata:
– oliwa z oliwek EV
– sól
– świeżo zmielony pieprz
– 1 rozgnieciony ząbek czosnku
– 1/2 drobno posiekanej papryczki chili

Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy w szklanym pojemniku. Obtaczamy nią dokładnie mięso. Przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie mięso kładziemy na grillu, na każdym steku układamy rozmaryn. Grillujemy na dobrze rozgrzanym żarze przez 2-3 minuty z każdej strony. Po przełożeniu tuńczyka na drugą stronę, ponownie układamy na jego wierzchu rozmaryn. Czas grillowania jest uzależniony od grubości steka. Starajmy się nie przesuszyć mięsa. Tuńczyka podajemy od razu, skrapiając go sokiem z  cytryny.

Zobacz artykuł: Grill i owoce morza

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama