Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grillowany stek wołowy

09.05.2017 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Grillowany stek wołowyGrillowany stek wołowy

Czas przygotowania: 10-15 minut + 60 minut
Proporcje dla 2 osób

Składniki:
– 2 steki z rostbefu bez kości o grubości ok. 2 cm
– 2 łyżeczki oleju
– świeżo zmielony pieprz
– sól morska
– 1 łyżeczka masła
– sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Steki wyjmujemy z lodówki na 60 minut przed smażeniem. Po upływie tego czasu mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie malujemy olejem; najlepiej użyć jest do tego pędzelka. Steki oprószamy świeżo grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Patelnię grillową rozgrzewamy, układamy na niej mięso i smażymy. Czas smażenia jest zależny od tego jak bardzo wysmażone lubimy mięso:
krwisty (rare) – po 1-2 min. z każdej strony
średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony
średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony
dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony
Steki przekładamy na drugą stronę szczypcami, nie wolno ich traktować widelcem, bo po nakłuciu z mięsa wypłynie sok, a co za tym idzie będzie suche. Pamiętajmy, że steki z każdej strony smażymy tylko raz, nie należy ich przekładać po raz kolejny.
Gdy steki będą już prawidłowo wysmażone, zdejmujemy je z patelni, układamy na talerzu, kładziemy na nich po kawałku świeżego masła i dajemy odpocząć przez 2-3 minuty. Potem solimy je i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i podajemy.

Zobacz artykuł: Grill bez wychodzenia z domu

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama