Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Grzybowe risotto z boczkiem podane z paluszkami

26.01.2021 | kategoria: Dania, Przepisy

Grzybowe risotto z boczkiem podane z paluszkamiGrzybowe risotto z boczkiem podane z paluszkami

Składniki:
– 200 g mrożonych lub świeżych grzybów prawdziwków;
– 100 g boczku;
– 1 cebula;
– Masło klarowane;
– 200 g ryżu do risotto;
– 1 ząbek czosnku;
– 1 l bulionu drobiowego;
– 100 g mascaropne;
– 50 g parmezanu;
– Natka pietruszki;
– Sól, pieprz do smaku;
– Paluszki rybne.

Wykonanie:
Na maśle klarownym smażymy pokrojony boczek, oczyszczone i osuszone prawdziwki, Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę, a następnie dodajmy ryż, czosnek i podsmażamy, aż ryż będzie lekko transparentny. Wlewamy 1/3 bulionu, gotujemy około 15 minut, mieszając by się ryż nie przypalił. Dodajemy jeszcze po chochelce bulionu. Kiedy ryż prawie dojdzie dodajemy ser mascarpone i parmezan. Paluszki rybne smażmy na oleju lub w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dekorujemy serem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama