Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gulasz angielski ze słoika

23.03.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Gulasz angielski ze słoika Gulasz angielski ze słoika

Składniki:
– 1 kg mięsa z łopatki
– 1 kg boczku
– 8 g / 1 kg mięsa peklosoli
– 8 g / 1 kg mięsa soli
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 8 g / 1 kg mięsa pieprzu
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, następnie peklujemy na sucho w peklosoli i soli. Wstawiamy do lodówki na 2 doby. Do miski wkładamy chude kawałki łopatki. Pozostałe mięso mielimy na sitku 8 mm. Całość mieszamy dodajemy pozostałe przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami dodajemy żelatynę. Mięsem napełniamy słoiki. Dno garnka wykładamy ściereczką. Słoiki i władamy do płaskiego garnka, nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu (zależnie od wielkości słoików). Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama