

Gulasz z łopatki i grzybów leśnych
Składniki (na 4–5 porcji):
– 1 kg łopatki wieprzowej,
– 300 g świeżych grzybów leśnych – prawdziwki, podgrzybki (oczyszczone),
– 2 duże cebule,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 łyżki smalcu,
– 1 łyżka masła (do podsmażenia grzybów),
– 1 łyżeczka majeranku,
– 1 liść laurowy,
– 2 ziarenka ziela angielskiego,
– Sól, świeżo mielony pieprz do smaku,
– Ok. 500 ml bulionu mięsnego.
Wykonanie:
Pokrój łopatkę w kostkę (ok. 2,5 cm). Oprósz lekko solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Cebule pokrój w piórka i podsmaż na złoty kolor na smalcu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Smaż na większym ogniu, aż się lekko przyrumieni z każdej strony. Podsmaż pokrojone grzyby na łyżce masła, ale tylko do momentu, aż puszczą sok i lekko się zarumienią. Do garnka z mięsem dodaj grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion, tak by przykryć mięso. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
