Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gulasz z szynki wieprzowej z grzybami

28.02.2020 | kategoria: Dania, Przepisy

Gulasz z szynki wieprzowej z grzybami

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej
– 3 średnie cebule
– 3 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 2 łyżki mąki do obtaczania
– 2 łyżki mąki do sosu
– 2 ząbki czosnku
– 5 dkg suszonych grzybów
– Świeży tymianek
– sól, pieprz
– olej rzepakowy
– około 300 ml bulionu lub wody

Wykonanie:
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, wkładamy mięso i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju przesmażamy porcjami mięso do zarumienienia. Do ostatniej porcji dodajemy cebulę. Szynkę przekładamy do rondla, cebulę, czosnek, grzyby i przyprawy. Całość zalewamy gorącym bulionem lub gorącą wodą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy jeszcze około 5 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama