Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimi

30.03.2022 | kategoria: Dania, Przepisy

Gulasz wieprzowy z kluskami śląskimiGulasz wieprzowy z kluskami śląskimi

Składniki:
Gulasz
– 1 kg łopatki wieprzowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
– 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz
– olej do obsmażania mięsa
– łyżka smalcu

Kluski Śląskie:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1-2 jaja
– 8 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– Sól

Wykonanie:
Gulasz
Mięsko kroimy w średniej wielkości kawałki. Na rozgrzanej patelni na smalcu smażymy cebulę z dodatkiem pieprzu i papryki. Na rozgrzanej patelni na oleju obsmażamy mięso na złoty kolor. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i przesmażoną cebulę. Mięso zalewamy gorącą wodą. Dusimy do miękkości mięsa ok 45-min.
Po ugotowaniu mięsa gulasz możemy zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.

Kluski śląskie
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze szczyptą soli, jajkami i obiema mąkami. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na ręce i robimy dziurkę. Układamy na stolnicy podsypanej mąką. Gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Po wypłynięciu gotujemy ok 2-3 min.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama