Składniki:
– 500 g wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o wielkości 3 cm x 3 cm
– 1 spora cebula zwykła
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej –
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 1 szklanka wody
– Pieprz i sól do smaku
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– ½ łyżeczki ostrej papryki
Składniki na pampuchy:
– 500 g mąki pszennej
– 1 szklanka mleka
– 3 łyżki stopionego masła
– 30 g drożdży
– 2 jajka
– szczypta soli
– szczypta cukru
Wykonanie:
Pampuchy
W misce rozpuszczamy drożdże w mleku. Dodajemy szczyptę cukru i mąkę, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy. Dodajemy do mąki jajka, całość łączymy z rozczynem. Wyrabiamy ciasto, dodajemy letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, formujemy z niego kule. Wielkością powinny przypominać pączki. Znów odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie pampuchy gotujemy na parze.
Gulasz wołowy
Na rozgrzaną patelnię wylewamy dwie łyżki oleju. Na gorący olej wkładamy partiami mięso wołowe, smażmy do zarumienienia. Obsmażone mięso przekładamy do garnka. Na tłuszczu na którym smażyło się mięso podsmażamy cebulę i przekładamy do garnka. Do garnka wlewamy gorącą wodę i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy do miękkości mięsa. Do małej miseczki wlewamy około 50 ml letniej wody i wsypujemy mąkę pszenną. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego płynu. Mąkę rozrobioną z wodą wlewamy do garnka z gulaszem. Kiedy gulasz zacznie się ponownie gotować i lekko zgęstnieje – wyłączamy. Gulasz jest gotowy.