Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gulasz wołowy podany z makaronem ze szpinaku z makaronem

24.03.2023 | kategoria: Dania, Przepisy

Gulasz wołowy podany z makaronem ze szpinaku z makaronemGulasz wołowy podany z makaronem ze szpinaku z makaronem

Składniki:
– 500 g wołowiny na gulasz pokrojonej w kostkę o wielkości 3cmx3cm
– 200 g mrożonych prawdziwków w maśle klarowanym
– 1 spora cebula zwykła
– 2 szt papryki czerwonej
– 2 ząbki czosnku
– 1 szt. marchewka
– 2 łyżki mąki pszennej –
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 1 szklanka bulionu
Pieprz i sól do smaku
– 2 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– makarony

Wykonanie:
Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w kostkę, marchewkę w krążki. Wołowinę kroimy na kawałki 3×3 cm i obtaczamy w mące. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso, dodajemy marchewkę, cebulę i czosnek. Smażymy około 10 minut. Dodajemy grzyby i pozostałe przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną paprykę. Makarony gotujemy al. dente według przepisu na opakowaniu.
Gulasz serwujemy z makaronem i ulubioną surówką.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama