Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka

08.02.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Hiszpańskie pączki, czyli gniazdkaHiszpańskie pączki, czyli gniazdka

Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na 16 sztuk

Składniki:
– 60 g masła 
– szczypta soli
– 250 ml wody
– 150 g mąki pszennej
– 3 jajka

Lukier:
– 150 g cukru
– 3 łyżki mleka

Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy wodę z solą i masłem. Masło powinno się rozpuścić. Do gorącej wody wsypujemy całą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Masę dalej gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 2 minuty, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od ścianek garnka.

Odstawiamy do przestudzenia. Do letniej masy wbijamy po jednym jajku, dokładnie za każdym razem miksując ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.

W międzyczasie w płaskim rondelku rozgrzewamy olej. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Jeśli bąbelkuje, to można już zacząć smażyć pączki.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o wymiarach ok 10 x 10 cm. Każdy smarujemy olejem i wyciskamy na niego kółko z ciasta. Przekładamy do rondla, kładąc kółka papierem do góry. Po chwili papier delikatnie zdejmujemy. Smażymy pączki z obydwu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Obracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Gotowe ciastka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Gdy przestygną robimy lukier. W szklance dokładnie mieszamy cukier z mlekiem. Malujemy nim wszystkie ciastka.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama