Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Jajka w mięsie mielonym

03.04.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Jajka w mięsie mielonymJajka w mięsie mielonym

Składniki:
– 3 jajka
– 300 g mięsa mielonego z karkówki
– Bułka tarta
– 1 jajko do masy mięsnej
– Sól ,pieprz do smaku
– ½ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
– ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.

Wykonanie:
Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli na twardo. Studzimy, obieramy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy w dłoniach małe płaskie placki na środku umieszczamy jajko, następnie dokładnie zalepiamy jajko masą mięsną formułując kulki. W naczyniu żaroodpornym układamy kulki, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy około 30 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama