Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Jajka w koszulkach

20.03.2015 | kategoria: Dania, Przepisy

Wielkanoc
Jaja w koszulkach zowią się dla tego, że żółtko pokryte jest z lekka białkiem i przez takowe przegląda. Wstawić w rondelku płaskim wody na cal wysokości z łyżką octu, osolić i gotować; wtedy wpuszczać ostrożnie jajka w tę wodę nie z góry, lecz tuż ze skorupy do wody; skoro się białko zetnie po wierzchu wyjmować ostrożnie łyżką durszlakową na talerze, kładąc od razu na każdy z osobna po 2 lub 3. Takie jaja dają się do rosołu z liśćmi szczawiowemi, do barszczu czystego i do bulionu.
 
Ćwierczakiewiczowa w „365 obiadach” nie podaje co prawda typowo świątecznych przepisów, tzn. nie określa ich w ten sposób, ale to nie znaczy, że nie znajdziemy w tej książce inspiracji na naszą Wielkanoc w stylu retro. Porzućmy choć raz dietetyczne sałatki i lekkie jogurtowe dipy na rzecz solidnego jadła. W końcu Wielkanoc jest raz w roku. Skoro przedwojenne panie domu dawały sobie bez problemu radę z tymi przepisami, my też damy radę (a przecież nie miały takich udogodnień kuchennych jak my).
Co więc proponujemy? Może roladę, czy też jak to określa Ćwierczakiewiczowa, ruladę z prosięcia.
 
Zobacz artykuł: Ze starej książki kucharskiej – Wielkanoc.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama