Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Jajko – zdrowy przysmak nie tylko na Wielkanoc

06.04.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

JajkoNadchodzi Wielkanoc, czyli święto, w którym główną rolę odgrywają jajka. Przez wiele lat uważano, że nie należy jeść ich zbyt wiele, gdyż podnoszą poziom cholesterolu. Dziś wiemy już, że jajka warto jeść i to z kilku powodów. Przede wszystkim zawierają one mnóstwo składników odżywczych: 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.

Jajka sprzyjają zachowaniu ładnej sylwetki. Mają niewiele kalorii, za to dostarczają białka i stabilizują poziom cukru we krwi. Jeśli chcemy schudnąć, warto włączyć do codziennej diety jajka. Nie ma powodu, by ograniczać ich spożycie. Osobom uprawiającym aktywnie sport zalecane jest jedzenie sporej ilości jaj.

JajkoŻółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia wzrok. Badania naukowe dowiodły także, że jajka mają właściwości obniżające ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego oraz chorób serca.

Jak widać jajka to samo zdrowie. Jajka (zarówno kurze jak i strusie czy przepiórcze) mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne. Są składnikiem ciast, zagęszczają zupy i sosy są składnikiem panierek. Na śniadanie lubimy smakowite omlety, jajecznicę czy jajka sadzone. Poza tym na twardo, na miękko, po wiedeńsku i na wiele innych sposobów.

Bardzo smaczną potrawą, nie tylko na Wielkanoc jest pasztet jajeczny. Znakomita bezmięsna przekąska, można podawać go na gorąco, na zimno, z sosem tatarskim, chrzanowym, cebulowym, tuńczykowym lub wiosennym. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań.

Zobacz przepis: Wielkanocny pasztet jajeczny

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama