Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Jak przechowywać żywność w lodówce?

26.04.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Jak przechowywać żywność w lodówce? Lodówka to jeden z najbardziej przydatnych wynalazków. Najczęściej doceniamy ją wtedy, kiedy się zepsuje, bo uświadamiamy sobie, ile żywności w niej przechowujemy na co dzień. Jednak wiadomo, że nawet w lodówce jedzenie może się przedwcześnie się zepsuć. Ważny jest bowiem nie tylko sposób pakowania, ale często także miejsce w lodówce.

Gdzie co przechowywać?
Nowe modele lodówek często zapewniają stałą temperaturę w całym wnętrzu. Starsze modele mają różną temperaturę w różnych częściach lodówki. Na półkach na drzwiach zazwyczaj jest najcieplej. Tam trzymamy więc produkty, które nie wymagają dużego chłodzenia. Będzie to dobre miejsce dla napojów, ketchupu, majonezu, masła.

Na dole w szufladach panuje zwykle nieco niższa temperatura niż w drzwiach i tam przechowujemy świeże warzywa i owoce.
Podobna temperatura jest na najwyższych półkach. Dlatego trzymamy tam produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury lub jeszcze nie zostały otwarte. To dobre miejsce także na przechowywanie naczyń z gotowymi potrawami, np. z obiadem do odgrzania.
Na środkowych i niskich półkach zwykle jest najchłodniej. Tam przechowujemy sery, mięso czy ryby.

Jak przechowywać żywność?
Jak przechowywać żywność w lodówce?Nie zawsze się nad tym zastanawiamy. Ot, w pośpiechu wrzucamy do lodówki wędliny, sery i inne artykuły spożywcze. Częstym błędem jest przechowywanie plastrów wędlin w foliowych woreczkach. Przez to szybciej się psują i mogą spleśnieć. Najlepiej wędlinę rozłożyć w lodówce na talerzyku i przykryć papierem śniadaniowym lub folią aluminiową.
Potrawy przeznaczone do odgrzania zawsze trzymajmy przykryte pokrywką. W innym wypadku zapachem potrawy przesiąknie wszystko co mamy w lodówce.
Zawsze zwracajmy uwagę na to, ile czasu po otwarciu możemy przechowywać dany produkt. Informację taką znajdziemy na opakowaniu.

Zamrażanie
Aby zamrażalnik pracował sprawnie, produkty układajmy w nim ciasno (inaczej niż w lodówce, gdzie powinno się układać luźno). Niczego nigdy nie zamrażajmy dwukrotnie! Grozi to ciężkim i groźnym dla zdrowia zatruciem. Dla pewności nie mroźmy także pasztetów, salcesonów i innych tego typu wyrobów.

Zobacz przepis: Wyśmienity sernik pianka na zimno z owocami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama