Przepisy

Wędzone udka

Wędzone udka...

12 września 2017
Sernik na zimno z cytryny z lekką nutą mięty

Sernik na zimno z ...

12 września 2017
Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym

Sałatka w ogórku z ...

12 września 2017
Wędzony łosoś

Wędzony łosoś...

12 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Jak przechowywać żywność w lodówce?

26.04.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Jak przechowywać żywność w lodówce? Lodówka to jeden z najbardziej przydatnych wynalazków. Najczęściej doceniamy ją wtedy, kiedy się zepsuje, bo uświadamiamy sobie, ile żywności w niej przechowujemy na co dzień. Jednak wiadomo, że nawet w lodówce jedzenie może się przedwcześnie się zepsuć. Ważny jest bowiem nie tylko sposób pakowania, ale często także miejsce w lodówce.

Gdzie co przechowywać?
Nowe modele lodówek często zapewniają stałą temperaturę w całym wnętrzu. Starsze modele mają różną temperaturę w różnych częściach lodówki. Na półkach na drzwiach zazwyczaj jest najcieplej. Tam trzymamy więc produkty, które nie wymagają dużego chłodzenia. Będzie to dobre miejsce dla napojów, ketchupu, majonezu, masła.

Na dole w szufladach panuje zwykle nieco niższa temperatura niż w drzwiach i tam przechowujemy świeże warzywa i owoce.
Podobna temperatura jest na najwyższych półkach. Dlatego trzymamy tam produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury lub jeszcze nie zostały otwarte. To dobre miejsce także na przechowywanie naczyń z gotowymi potrawami, np. z obiadem do odgrzania.
Na środkowych i niskich półkach zwykle jest najchłodniej. Tam przechowujemy sery, mięso czy ryby.

Jak przechowywać żywność?
Jak przechowywać żywność w lodówce?Nie zawsze się nad tym zastanawiamy. Ot, w pośpiechu wrzucamy do lodówki wędliny, sery i inne artykuły spożywcze. Częstym błędem jest przechowywanie plastrów wędlin w foliowych woreczkach. Przez to szybciej się psują i mogą spleśnieć. Najlepiej wędlinę rozłożyć w lodówce na talerzyku i przykryć papierem śniadaniowym lub folią aluminiową.
Potrawy przeznaczone do odgrzania zawsze trzymajmy przykryte pokrywką. W innym wypadku zapachem potrawy przesiąknie wszystko co mamy w lodówce.
Zawsze zwracajmy uwagę na to, ile czasu po otwarciu możemy przechowywać dany produkt. Informację taką znajdziemy na opakowaniu.

Zamrażanie
Aby zamrażalnik pracował sprawnie, produkty układajmy w nim ciasno (inaczej niż w lodówce, gdzie powinno się układać luźno). Niczego nigdy nie zamrażajmy dwukrotnie! Grozi to ciężkim i groźnym dla zdrowia zatruciem. Dla pewności nie mroźmy także pasztetów, salcesonów i innych tego typu wyrobów.

Zobacz przepis: Wyśmienity sernik pianka na zimno z owocami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close