Składniki:
Ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– szczypta soli
– 170 ml gorącej wody
Farsz:
– 400 mięsa mielonego z indyka
– 3 łyżki pasty: groszek, pietruszka, koperek
– 2 ząbki czosnku
– świeżo tarty imbir, ok. 1 łyżeczka
– 1 szalotka
– 2 łyżki świeżych listków kolendry
– szczypiorek
– chili – do smaku
– sos sojowy, doprawiamy do smaku
– 1 łyżeczka oleju smakowego bazylia, suszone pomidory, czosnek
Sos do pierożków:
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczka miodu
– chili – do smaku,
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Przekładamy na deskę i zagniatamy ok. 15 min aż ciasto będzie sprężyste i delikatne. Ciasto owijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godziny.
Oprószamy deskę lub stolnicę mąką. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy z niego kółko przy pomocy szklanki (średnica 8 cm).
Farsz:
Mięso mielone układamy do miski, dodajemy pastę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekaną cebulę i szczypior, starty na małych oczkach imbir, posiekane listki kolendry. Mieszamy i doprawiamy do smaku: sosem sojowym, chili, olejem sezamowym. Mięso z dodatkami odstawiamy na co najmniej kwadrans, żeby smaki się dobrze połączyły.
Pierożki
Nakładamy mniej więcej łyżeczkę farszu na środek krążka cienko rozwałkowanego ciasta. Sklejamy brzegi pierożka (najlepiej brzegi lekko zwilżyć wodą – lepiej się wtedy kleją). Gotowe pierożki układamy w parowniku i gotujemy na parze ok. 12-14 minut. Na patelnię wlewamy olej i smażymy pierożki z każdej strony do zarumienia.
Sos
Łączymy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, ocet, miód, chili. Proporcje składników możemy zmieniać wg. własnego gustu. Pierożki podajemy z sosem z pastą.