Kaszuby to region, w którym wciąż silnie kultywowane są świąteczne tradycje, a że Wielkanoc to największe święto chrześcijan, to i obchody huczne. Po Wielkim Poście, wciąż na Kaszubach obchodzonym, przychodzi czas na prawdziwe ucztowanie.
My przyjrzymy się kaszubskiej Wielkanocy od strony kulinarnej, bo ta nas najbardziej interesuje. Zacznijmy więc od jajek. Tak jak wszędzie, tak i na Kaszubach jajka królują na wielkanocnym stole. Ciekawe jest jednak to, że podczas wielkanocnego śniadania je się solidną jajecznicę na boczku i słoninie. Dawniej po tylu dniach ścisłego postu musiała być to naprawdę wyczekiwana potrawa. Jaja podawano pod różnymi postaciami, a skorupki gotowano w wywarze z cebuli lub w orzechowych łupinach by nadać im jednolitą barwę. Pisanki dawniej na Kaszubach nie były znane, nie był powszechny także zwyczaj dzielenia się jajkiem.
Dziś kiedy dostęp do mięsa mamy przez cały rok, bo możemy kupić w sklepie, trudno sobie wyobrazić, jak ważne było mięso dawniej, kiedy świniobicie odbywało się rzadko i przy szczególnych okazjach. Święta były właśnie taką szczególną okazją, kiedy niemal w każdym domu królowało mięso.
Jeśli chodzi o mięsiwa, to na stole wielkanocnym na Kaszubach znajdziemy szynki, a także gęsinę, z której słynie ten region. Często podawano i wciąż podaję się tzw. zylc – galaretę z posiekanego mięsa. Zylc jest potrawą wpisaną na listę produktów tradycyjnych i wciąż smakuje jak za dawnych czasów, zwłaszcza z dodatkiem octu.
Często na Wielkanoc podaje się rozmaite salcesony (krwawô), a także wątrobiankę i pieczone mięsa. Obfite śniadanie łączy się z obiadem, więc żołądek trzeba mieć dość pojemny, aby zdołać te smakołyki pomieścić.
Jeśli chodzi o ciasta, to na Kaszubach poza mazurkami czy babami podaje się tzw. marchewny kuch, zwany biednym ciastem. Składa się ono z mąki, marchwi i wody. Innym typowo kaszubskim ciastem jest młodzewé – placek drożdżowy.
Kaszubskie potrawy są najczęściej proste i łatwe w przygotowaniu. W tym tkwi ich urok i wyjątkowy smak. Może to kaszubskie potrawy zagoszczą w tym roku na naszym stole?