Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą

04.11.2021 | kategoria: Dania, Przepisy

Jednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycąJednogarnkowe danie z chorizo i ciecierzycą

Składniki:
– 1 cebula;
– 700 g ugotowanych ziemniaków;
– 1 spora marchewka;
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy;
– 400 g surowego chorizo;
– 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina;
– 1 łyżeczka czerwonej papryki;
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
– sól, pieprz;
– natka do posypania.

Wykonanie:
Chorizo kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę w pół pasterki. Kiełbasę wrzucamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, aż puści tłuszcz, wtedy dorzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę, wlewamy około 1 szklanki wody i dusimy na małym ogniu.
Gdy marchewka będzie miękka wlewamy wino i wrzucamy ciecierzycę. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w spore kawałki ziemniaki i gotujemy kolejne 5 minut i przyprawiamy. Podajemy posypane natką pietruszki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama