Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kabanosy

24.03.2023 | kategoria: Dodatki, Kiełbasa, Przekąski, Przepisy

KabanosyKabanosy

Składniki:
– 1 kg mięsa z szynki klasa 1
– 1 kg boczku
– 1 kg karkówki
– 1,5 g gałki muszkatołowej
– 1,5 g kminku
– 45g peklosoli
– 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Do 3 misek wkładamy każdy gatunek mięsa, do każdej dodajemy po 15 g peklosoli. Mięso dokładnie mieszamy z peklosolą następnie wkładamy do lodówki na 48 godzin. Zapeklowaną szynkę mielimy na sitku 10 mm, zaś boczek i karkówkę na sitku 6. Do większej miski wkładamy wszystkie rodzaje mięs, dodajemy przyprawy i wyrabiamy farsz. Jelita napełniamy masą mięsną. Kabanosy wieszamy w chłodnym miejscu na noc. Wędzarnię nagrzewamy do 50 stopni C, następnie osuszamy kabanosy przez około 1- 1,5 godziny. Podnosimy temperaturę do 60 stopni C i wędzimy około 3 godziny. Następnie pieczemy w temperaturze 85 stopni do uzyskania w środku kabanosów temperatury 72 stopnie C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama