Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kaczka z sosem malinowo-żurawinowym podawana na puree selerowym

17.11.2017 | kategoria: Dania, Przepisy

Kaczka z sosem malinowo-żurawinowym podawana na puree selerowymKaczka z sosem malinowo-żurawinowym podawana na puree selerowym

Dziś prezentujemy kaczkę przygotowaną metodą confit, która nie jest rozpowszechniona w Polsce. Confit jest starą metodą wykorzystywaną w kuchni francuskiej. Jest to sposób przygotowywania mięsa i konserwowania go w tłuszczu, dzięki czemu mięso staje się kruche i miękkie i nie traci na jakości nawet długo przetrzymywane.
Kawałki kaczki przygotowane metodą confit podane z bardzo delikatnym purre selerowym i uzupełniającym całość sosem żurawinowym. Selery zostały ugotowane w mleku z dodatkiem cytryny i przypraw, dzięki temu puree jest delikatne, maślane o pięknym białym kolorze. Sos żurawinowy na bazie czerwonego wina, malin i żurawin

Składniki:
– 1 kaczka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– kilka goździków
– 1 łyżeczka rozmarynu
– sól i pieprz do smaku
– papryka czerwona ostra i słodka do smaku
– olej rzepakowy
– sok z cytryny
– 150 g masło klarowne
– 1 1/2 litra smalcu z kaczki

Puree z selera 3 średniej wielkości selery
– 1 łyżka masła
– 500 ml mleka
– sól i pieprz
– imbir
– gałka muszkatowa do smaku.

Sos malinowo-żurawinowy 25 dag świeżych malin lub mrożonych
– 150 ml wina czerwonego wytrawnego
– 15 ml octu winnego czerwonego
– 15 ml oleju rzepakowego
– 3 łyżki miodu
– 4 łyżki konfitury żurawinowej do mięs
– sól, pieprz, czosnek mielony do smaku
– 5 dag suszonej żurawiny

Wykonanie:
Kaczkę umyć osuszyć i pokroić na kawałki. Do miseczki włożyć wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszać i do tak przygotowanej marynaty włożyć kaczkę i zostawić na noc w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać smalec a następnie włożyć kawałki kaczki tak, aby były zanurzone w tłuszczu. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.. około 1-1,5 godziny.
Kawałki kaczki przełożyć do naczynia i zalać czystym tłuszczem.(Z tłuszczu, który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę, tę którą będziemy zalewać kawałki kaczki, pozostawiamy zaś dolną warstwę, tę z przyprawami).
Kawałki kaczki zalewamy tłuszczem z pieczenia i chowamy do lodówki na kilka dni. Wyjmujemy naczynie z lodówki, delikatnie oczyszczamy kawałki miesa z tłuszczu, układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut do zarumienienia.

Puree z selera
Do garna wkładamy obrane pokrojone selery, zalewamy mlekiem, dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor. Ugotowane selery przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól. Dokładnie miksujemy blenderem, możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.

Sos malinowo-żurawinowy
Do rondla wkładamy umyte maliny, wlewamy wino, miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia. Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej, domową konfiturę do mięsa z żurawiny, suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Na talerzu robimy wieżyczkę z puree z selera, obok kładziemy sos malinowo-żurawinowy, kawałki kaczki,robimy dekoracje z warzyw.

Smacznego.

Zobacz artykuł: Mięso i owoce – zgrany duet

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama