Kapuśniak na wędzonce dla wegetarian
Autor: Barbara Szafran
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
800 g kiszonej kapusty;
cebula;
5 średnich kartofli;
marchew;
pietruszka;
dym w płynie Smokeland;
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz;
3 łyżki śmietany 18%;
łyżka mąki pszennej.
Wykonanie:
Wszyscy wiedzą, że porządny kapuśniak musi być na wędzonce, najlepiej na żeberkach. Przygotowany wg poniższego przepisu możecie z czystym sumieniem zaserwować wegetarianom.
Zalać w garnku zimną wodą pokrojone kartofle, marchewkę i pietruszkę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować, pozostawić na małym gazie ok. 25 minut. Dodać posiekaną kapustę kiszoną, gotować przez kolejne 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i odciśniętym sokiem z kapusty. Dodać dwie-trzy łyżki płynnego dymu, wymieszać, ewentualnie zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.