Kapusta z grzybami i ciecierzycą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
– 1/2 kg kiszonej kapusty
– 40 g suszonych borowików
– 1 duża cebula
– 1 mała marchewka
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– olej do smażenia
– 1/2 łyżeczki kminku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 małe liście laurowe
– sól
– czarny mielony pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Odstawiamy na noc lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy z grubsza posiekane grzyby, kapustę oraz startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 60 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolewamy nieco wody. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.