Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kapusta z grochem

17.12.2021 | kategoria: Dodatki, Przepisy

Kapusta z grochemKapusta z grochem

Przepis jest stary, możemy powrócić do smaków dzieciństwa. Sprawdzony sposób na obiad zimowy oraz w niektórych regionach występuje jako tradycyjna potrawa wigilijna.

Składniki:
– 75 dag kiszonej kapusty
– 3/4 szklanki łuskanego grochu
– 6 łyżek masła lub oleju
– 1 drobno posiekana cebula
– świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Groch zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę. Następnie uzupełnić wodą, aby przykryła groch i gotować na małym ogniu aż będzie miękki. Przetrzeć przez sito. Kapustkę posiekać nożem, zalać dwoma szklankami wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Gorącą kapustę wymieszać z przetartym grochem. Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu często mieszając. Doprawić do smaku.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama