Karkówka pieczona w rękawie foliowym
Składniki:
– 1 karkówka wieprzowa około 2kg
Przyprawy
– wędzona słodka papryka
– pieprz czarny
– sól
– kilka ząbków czosnku
– 50 ml wody
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną. Ząbki czosnku pokroić na plasterki i obłożyć karkówkę z każdej strony.
Tak zamarynowaną karkówkę włożyć do lodówki na 3 doby.
Karkówkę przełożyć do rękawa do pieczenia i dodać około 50 ml zimnej wody. Zawiązać oba końce zawiązać.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Karkówkę w rękawie do pieczenia przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika.
Karkówkę piec około 2 godzin w zależności od ilości mięsa. Zasada pieczenia mięsa w rękawie 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć karkówkę z piekarnika, rozciąć rękaw i pozostawić do wystygnięcia.