Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Karkówka w naszej kuchni

12.02.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

KarkówkaKarkówka to delikatne, bardzo smaczne mięso, które jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz dobrze przyswajalnego żelaza. W karkówce znajdziemy także cenne minerały: m.in. selen, cynk i fosfor oraz witaminy z grupy B. Jednak powodem, dla którego tak lubimy karkówkę, jest przede wszystkim jej smak i konsystencja. Jest to mięso o delikatnym smaku, który wspaniale podkreślają przyprawy i rozmaite marynaty, a kruchość karkówki nie ma sobie równych.
Jak sama nazwa wskazuje, jest karkowym odcinkiem schabu. Pochodzi z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej tuszy. Jest uważana za lepszą część wieprzowiny. Możemy dostać ją z kością lub bez. Karkówka z kością ma elastyczne i jędrne, lecz twardawe mięso. Posiada barwę jasnoróżową oraz widoczny przerost tłuszczu.
Natomiast karkówka bez kości ma elastyczne, przerastane delikatnie powięziami mięso. Wyróżnia się dużą soczystością. Ma również jasnoróżowy kolor i widoczny przerost tłuszczu.

KarkówkaKarkówkę można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją piec, gotować, parzyć, dusić, smażyć, grillować – co nam tylko przyjdzie do głowy. Możemy zrobić z niej kotlety, steki, konserwy, kiełbasę, baleron, gulasz, pasztet, a nawet zupy: np. rosół z karkówki jest bardzo smaczny i ma cudowny, wyrazisty smak i aromat. Latem karkówka z grilla to obowiązkowy punkt programu, bo mięso to bardzo dobrze smakuje grillowane. Jest jednocześnie kruche i soczyste, słowem – niebo w gębie.
Oczywiście karkówka może być też składnikiem farszu do pierogów czy krokietów, gołąbków i innych typowo obiadowych dań. Może również być także świetną wędliną do kanapek. Na zimno smakuje równie dobrze jak podgrzana i będzie ciekawą alternatywą dla szynki.

Dobrym pomysłem na karkówkę jest przyrządzenie jej w szynkowarze – naszym nieocenionym kuchennym pomocniku, dzięki któremu możemy cieszyć się własnej roboty wędlinami i mielonkami. W przypadku karkówki ważne są przyprawy i zioła – to one nadają jej aromat i podkreślają smak. Dlatego proponujemy aromatyczną karkówkę, która jest prosta w wykonaniu, a efekty są naprawdę doskonałe.

Zobacz przepis: Karkówka z zielonymi oliwkami i czosnkiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama