Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Karkówka ze słoika

13.09.2019 | kategoria: Dania, Dodatki, Przepisy

Karkówka ze słoika Karkówka ze słoika

Składniki:
– 1 kg karkówki
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– ziele angielskie
– liście laurowe
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka suchej żelatyny

Wykonanie:
Mięso z karkówki kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Mięso dokładnie mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. Do mięsa dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Karkówkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki. Dno płaskiego garnka wykładamy ściereczką. Do garnka wkładamy słoiki, nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym ogniu w zależności od wielkości słoików. Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama