Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kaszanka wiejska (w domowym wydaniu)

23.08.2016 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kaszanka wiejska (w domowym wydaniu)Kaszanka wiejska (w domowym wydaniu)

Najbardziej znaną potrawą „kiełbasianą” z wykorzystaniem kaszy jest kaszanka z kaszy gryczanej. Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Ten rodzaj wędliny pojawia się zazwyczaj na wsiach przy okazji tzw. “świniobicia” (w warunkach domowych można wykorzystać także „suszoną krew”). Kaszankę możemy spożywać na zimno, na gorąco z wody, smażoną, grillowaną. Rożne dodatki podkręcają jej smak, ale dzisiaj wykonamy klasyka – pyszną domową kaszankę, odpowiednio tłustą i zarazem pikantną.

Składniki:
2 kg mięsa z głów wieprzowych
2 kg podgardla.
1/2 kg różnych podrobów (wątróbka, skórki wieprzowe)
2 i 1/2 litra krwi
2 i 1/2 kg kaszy gryczanej
26 dkg soli
2 dkg pieprzu (ja daję trochę więcej, bo lubię pikantną)
2-3 ząbki czosnku
2 dkg majeranku
1/2 dkg ziela angielskiego
kilka listków liścia laurowego
jelita wieprzowe cienkie Kadek

Wykonanie:
Mięso dokładnie oczyszczamy. Do gotującej się wody wkładamy mięso, ziarna ziela angielskiego, kilka liści laurowych i gotujemy do miękkości. Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa  o średnicy otworów 3-4 mm. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy na sypko w rosole. Do kaszy dodajemy przecedzoną krew. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Nadziewamy dość luźno, końce jelit przewiązujemy. Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 45 minut w temperaturze 80 stopni C. Po zaparzeniu kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut, następnie wyciągamy.

Kulinarne Pyszności Molki / Redakcja DobraKielbasa.pl

Zobacz artykuł: Czym kasza bogata

 

  • Michał Strzeżek

    A jeśli używamy suszonej krwi, to na tę ilość mięsa ile powinno się jej dodać?

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama