Przepisy

Pierś z indyka podana z grzybami na puree ziemniaczanym

Pierś z indyka podana ...

27 października 2022

Zapiekanka z tuńczykiem pod ...

27 października 2022
Grzyby leśne smażone na maśle z natką pietruszki

Grzyby leśne smażone na ...

27 października 2022
Rydze w sosie śmietanowym z makaronem

Rydze w sosie śmietanowym ...

27 października 2022
Stir fry z wieprzowiną i warzywami

Stir fry z wieprzowiną ...

09 października 2022

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Konina w kiełbasie? – nie w Dobrej Kiełbasie ;)

25.04.2013 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa, Kiełbasa, Przepisy

Mięso mieloneW ostatnich tygodniach obserwujemy wysyp afer związanych z przemysłem mięsnym. Popularny stał się zwrot „mięso niewiadomego pochodzenia”. Zdarzały się przypadki, kiedy duże masarnie dodawały do swoich produktów tzw. soli technicznej. Czasem też na talerze konsumentów trafiała konina zamiast wieprzowiny, a także wołowina bez ważnych atestów weterynaryjnych i sanitarnych. Surowe regulacje prawa wspólnotowego i częste kontrole inspekcji sanitarnych zdają się nie zdawać egzaminu. Jak powinien zachować się smakosz mięsa w czasach mięsnej niepewności?

Na pewno dobrą radą dla niego będzie zwiększenie dbałości o swoją codzienną dietę. Kupowanie jak najmniej przetworzonych produktów u zaufanych dostawców to recepta na smaczną, zdrową i bezpieczną potrawę. Im krótsza droga, którą pokonuje mięso pomiędzy producentem a konsumentem tym mniejsza szansa na to,  że któryś z pośredników doda jakiś niepożądany dodatek.

KonieNajwięcej wątpliwości budzą produkty mocno przetworzone, w których mięso jest mielone lub poddawane innej obróbce mechanicznej, takie jak kiełbasy, kaszanki czy parówki. Ich zawartości nie da się zweryfikować bez specjalistycznych badań laboratoryjnych. Musimy ufać producentom, że informacje podawane na opakowaniu są prawdziwe. Jeżeli jednak chcemy mieć absolutną pewność co do składników potraw trafiających na nasze talerze, warto przygotować wszystko samemu. Własnoręcznie zrobiona kiełbasa czy kaszanka daje absolutną gwarancję, że w środku znajdą się tylko te składniki, które sami dodaliśmy. Beż żadnych konserwantów, spulchniaczy czy barwników (nie mówiąc już o soli technicznej).

Nie popadajmy jednak w paranoję i nadmierną podejrzliwość. Nie każda kiełbasa z supermarketu będzie zawierała dodatek koniny i nie każda parówka będzie posolona solą techniczną. Zalecam jednak wziąć sprawy w swoje ręce i przygotowywać swoje posiłki własnoręcznie z jak najbardziej podstawowych składników.

Salami

Dla odważnych, tych co nie boją się “czterokopytnego” mięsa, polecam przepis na kiełbasę z koniny (tatarską) ;)

Życzę smacznego!

Misiek

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama