Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa biała surowa

26.03.2018 | kategoria: Biała kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa biała surowaKiełbasa biała surowa

Składniki:
– 2 kg mięsa z szynki klasa I
– 2 kg karkówki klasa II
– 1 kg tłuszczyków wieprzowych.

Przyprawy:
– 18 g – 22 g soli.
– 2 g pieprzu czarnego / 1 kg mięsa
– 1 główka czosnku
– woda
– Jelita wieprzowe

Wykonanie:
Mięso z szynki klasy pierwszej rozdrabniamy na szarpaku, karkówkę na sitku 6 mm, zaś tłuszczyki wieprzowe na sitku 3 mm. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i około 200 ml letniej wody. Mieszamy do uzyskana kleistości. Masę mięsną przekładamy do nadziewarki, następnie napełniamy jelita w odcinki o długości 10-15 cm.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama