

Kiełbasa dietetyczna z kurczaka pieczona w air Fryerze
Składniki (na ok. 1 kg kiełbasy):
– 500 g piersi z kurczaka,
– 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
– 1 łyżka soli, najlepiej kamiennej niejodowanej;
– 1 łyżeczka czerwonego pieprzu;
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego;
– 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku;
– ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
– 50–100 ml zimnej wody.
Wykonanie:
Mięso.
Pierś i udko – pokrój na większe kawałki.
Dodaj sól, pieprz czerwony i czarny, paprykę, czosnek i trochę zimnej wody. Dobrze wyrób mięso ręką, aż stanie się lekko kleiste
Nadziewanie.
Przygotuj osłonkę. Napełniaj farszem dość ciasno, żeby nie było pustych przestrzeni. Formuj grube kiełbasy o długości ok. 15–25 cm.
Osadzanie.
Wstaw kiełbasy do lodówki na min. 6 godzin (najlepiej całą noc), żeby mięso się „przegryzło”.
Pieczenie (w air Fryerze)
AirFryer rozgrzej do 160°C. Włóż kiełbasy i piecz ok. 20–25 minut, obracając w połowie czasu, żeby równomiernie się przyrumieniły. Następnie piecz kilkakrotnie (3-4 razy) w krótszych turach po 10–12 minut, wyjmując kiełbasy i pozwalając im lekko „odpocząć”. Dzięki temu mięso zachowa soczystość, a skórka będzie sucha i lekko chrupiąca.
