Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa na grilla

29.07.2021 | kategoria: Grill, Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa na grilla

Składniki:
– 1 kg mięsa z szynki klasa I;
– 1 kg schabu;
– 1 kg łopatki klasa II;
– 2 kg karkówki klasa II;
– 1 kg tłuszczyków wieprzowych;

Przyprawy
– 18 g – 22 g soli na 1 kg mięsa;
– 2 g pieprzu czarnego na 1 kg mięsa;
– 1 główka czosnku;
– woda;

Dodatkowo
Jelita wieprzowe Kadek.

Wykonanie:
Mięso z szynki klasy pierwszej rozdrabniamy na szarpaku, karkówkę na sitku 6 mm, zaś tłuszczyki wieprzowe na sitku 3 mm. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i około 300 ml letniej wody. Mieszamy do uzyskana kleistości. Masę mięsną przekładamy do nadziewarki, następnie napełniamy jelita odkręcając odcinki o długości 10-15 cm.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama