Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa na soli

30.05.2023 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa na soliKiełbasa na soli

Składniki:
– 1,5 kg mięsa od szynki 1 klasa
– 1,5 kg mięsa z łopatki 1 klasa
– 1 kg mięsa z boczku 2 klasa
– 1 kg mięsa z golonki 3 klasa
– 1,5 g pieprzu na 1 kg mięsa
– 4 g czosnku na 1 kg mięsa
– 2 g cukru na 1 kg mięsa
– 2 g majeranku na 1 kg mięsa
– 0,5 g gałki muszkatołowej na 1 kg mięsa
– 15 g soli na 1 kg mięsa
Kadek – naturalne jelita wieprzowe do kiełbas

Wykonanie:
Mięso wieprzowe z klasy pierwszej rozdrabniamy na sitku 14 mm, mięso z klasy drugiej na sitku 6 mm, zaś mięso z klasy trzeciej na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy przyprawy i ciepłą wodę. Tak przygotowany farsz wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie napełniamy jelita. Kiełbasę osadzamy w chłodnym miejscu na około 2-3 godziny. Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni C, osuszamy do suchych jelit około 1-2 godziny. Następnie wędzimy w dymie w temperaturze około 55 stopni C do uzyskania złotego koloru 3-4 godziny. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy do temperatury około 75-80 stopni C, wkładamy kiełbasę i parzymy do osiągnięcia w środku 70 stopni C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama