Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa szydłowiecka

31.03.2022 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa szydłowieckaKiełbasa szydłowiecka

Składniki:
– mięso wieprzowe – karkówka i boczek – 5 kg
pieprz 1,5 g/kg
majeranek 1-2 g/kg
czosnek świeży 1g/kg
– sól (lub peklosól) 17-22 g/kg,

Wykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, następnie peklujmy. Zapeklowane mięso rozdrabniamy na sitku 6-13 mm boczek na 8 mm, karkówkę na 13 mm. Dodajemy przyprawy i wodę w ilości 10%. Mieszamy, aż zacznie się kleić do dłoni. Jelita w tym czasie moczymy w letniej wodzie.
Wymieszaną masą napełniamy jelita, formujemy przy tym kiełbaski wedle upodobań. Następnie odwieszamy kiełbaski w chłodnym miejscu do osadzenia na około 10 godzin w temperaturze 6 °C. Jeśli nie posiadamy takiego pomieszczenia to wieszamy w pomieszczeniu niechłodzonym na 2-3 godziny.
Wędzarnię rozgrzewamy do 50 °C i wieszamy kiełbasy tak żeby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu, aż powierzchnia kiełbas będzie sucha. Kiełbasę wędzimy w temperaturze do 50 °C przez 4-6 godzin, do uzyskania jasnobrązowej barwy. Podnosimy temperaturę w wędzarni do 80-90 °C i pieczemy kiełbasy do osiągnięcia wewnątrz 70-72 °C. Możemy tez kiełbasę parzyć. Następnie chłodzimy kiełbasę do 18 °C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama