Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa wiejska pieczona

20.11.2018 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Kiełbasa wiejska pieczonaKiełbasa wiejska pieczona

Składniki:
– 4 kg łopatki wieprzowej
– 1 kg boczku
– 50g soli
– 50g peklosoli lub wg własnego smaku można dać mniej.
– 1 łyżka cukru
– 10g mielonego pieprzu
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– 3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Mięso i boczek natrzeć solą i peklosolą, wstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Łopatkę zemleć w maszynce o dużych oczkach, zaś boczek w maszynce o średnich oczkach. Do mięsa dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, szklankę zimnej wody. Farsz bardzo dobrze wymieszać, mięso powinno wchłonąć wodę, masa mięsna powinna być lekko klejąca. Masę przełożyć do nadziewarki i napełnić jelita. Kiełbasę osuszyć w przewiewnym miejscu na 2-3 godziny. Kiełbasę wędzimy w gorącym dymie 2-2,5 godziny, a następnie dopiekamy około 1 godzinę w dymie o temperaturze 75-80 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama