Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa Wyborcza

14.11.2014 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa Wyborcza
Potrzebujemy:
0,5 kg szynki wieprzowej
250 g boczku
250 g mięsa z golonki
15 g peklosoli
20 g cukru
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml wody
 
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Wszak wszelkie socjologiczne/psychologiczne badania dowodzą, że kiełbasą wyborczą najłatwiej omamić starszą część społeczeństwa. A owa starsza część woli dobrze przemielone. Bo zęby już nie te co kiedyś. Mieszamy z peklosolą, wkładamy w woreczek i szczelnie zamknięte trzymamy 12 godzin w lodówce. Po tym czasie dodajemy przyprawy i wyrabiamy z wodą aż mięso całkowicie ją wchłonie i masa stanie się kleista. Nabijamy w jelita, formujemy kiełbaski i wieszamy do obsuszenia w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie kiełbasę wędzimy 2 godziny w gorącym dymie. W końcu to czas wyborów, ma być dużo dymu! Dym, gorąco i nieustanna walka!
My użyliśmy zrębek bukowych i dorzuciliśmy kilka kulek jałowca dla zapachu. Po tym czasie kiełbasy parzymy w garnku w temperaturze 80 stopni przez 20 minut.
Niezbędne wyposażenie możecie nabyć w sklepie Dobrej Kiełbasy. Są tam między innymi zrębki niezbędne przy wędzeniu, czy jelita, które przydadzą się przy produkcji kiełbas. O nadziewarce nie wspominając… A chcecie wiedzieć kiedy woda ma 80 stopni? Nie ma problemu, termometr też tam znajdziecie, i to nie jeden. Wybór jest duży. Zajrzyjcie tutaj: KLIK.
 
Zobacz artykuł: Kiełbasa Wyborcza.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama