Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa z dzika

28.02.2020 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa z dzikaKiełbasa z dzika

Składniki:
– 7 kg mięso z dzika
– 
4 kg mięso z łopatki.
– 1,8 g/1 kg pieprzu

– 1 g/1 kg gorczycy

– 18 g/1 kg peklosoli
– 
2 g/1 kg czosnku

Wykonanie:
Mięso z dzika i wieprzowiny kroimy na mniejsze kawałki, a następnie peklujemy na sucho. Dziczyznę mielimy na sitku 4 mm, a łopatkę z tłuszczem na sitku 8 mm. Oba mięsa mieszamy i dodajemy przyprawy. Za pomocą nadziewarki napełniamy osłonki. Kiełbasę osadzamy na kijach na kilka godzin ( lub na całą noc). Kiełbasę osuszamy w wędzarni bez dymu w temp około 40 stopni, następnie wędzimy w temperaturze około 50 stopni do uzyskania brązowej barwy.

Parzenie. 
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75 stopni. Wkładamy kiełbasę, parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.


 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama