Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa z ryby – niedoceniana, a smaczna

08.06.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa

Kiełbasa z ryby – niedoceniana, a smacznaO ile kiełbasy wieprzowe, wołowe czy drobiowe są w naszym kraju popularne, to kiełbasy rybne jakoś mniej. Zastanawiamy się czemu, wszak ryby są zdrowe, smaczne i łatwo dostępne. Mimo to jednak rzadko myśli o rybach jako o materiale na kiełbasę.

Na pewno częściowo wynika to z uwarunkowań kulturowych: jak kiełbasa, to tylko ta mięsna, najlepiej wieprzowa. Rybna to jakieś wymysły – tak pewnie sądzą niektórzy. Drugim powodem jest pewnie cena: ryby nie należą do tanich artykułów spożywczych. Jednak potrafimy wysupłać pieniądze na droższe wędliny czy sery. Jemy też i ryby w różnych postaciach. Warto więc pomyśleć o tym, by w tegorocznym grillowo-wędzarniczym sezonie znalazło się miejsce także na kiełbaski rybne.

Kiełbasy często jadamy na zimno, na przykład na kanapkach. Tu kiełbasa z ryby sprawdzi się gorzej, bo lepiej smakuje na gorąco. To też może być powód jej mniejszej popularności. Ale przed nami całe lato i mnóstwo okazji do plenerowych spotkań z bliskimi przy gorącym ruszcie.

Kiełbasa z ryby – niedoceniana, a smacznaJaka ryba nadaje się na kiełbasę? Oczywiście prym tu wiedzie łosoś, ale doskonale sprawdzi się również mięso z dorsza atlantyckiego, halibuta czy leszcza. Można też te gatunki ryb ze sobą zmieszać.

Rybną kiełbasę można uwędzić, ale można też zrobić tak jak białą kiełbasę. Można też zrobić „kabanosy” właśnie z ryby – tu najlepiej sprawdzi się łosoś.

Rybna kiełbasa doskonale komponuje się z karmelizowaną cebulką. To bardzo dobra przekąska, ale także samodzielne obiadowe danie.

Zobacz przepis: Kabanosy z ryby

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama