Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 100 g wędzonego boczku
– 100 g słoniny
– 1 cebula,
– 1 jajko
– Jelita wieprzowe
– sól
– pieprz
– majeranek,
– kilka ząbków czosnku.
Wykonanie:
Słoninę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Wyjmujemy skwarki. Na tłuszczu ze słoniny smażymy boczek i cebulę. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skwarki z boczku, słoniny i cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Do pulpy ziemniaczanej, dodajemy zmielony boczek, słoninę, cebulę, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy mąkę pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Z pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa z końcówką do nadziewania kiełbasy napełniamy jelita masą ziemniaczaną. Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę i kiszkę ziemniaczaną z każdej strony. Następnie patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika 16—170 stopni, pieczemy do zarumienia.