Składniki:
– 2 kg ziemniaków
– 3 cebule
– 3 marchewki
– 20 dag boczku
– 50 dag cienkiej kiełbasy
– Kawałek słoniny
– 1 duża kapusta
– Sól
– Pieprz
– ½ kostki masła
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek i kiełbasę również kroimy w grubą kostkę.
Na dnie gara układamy skórę z boczku lub plastry słoniny. Następnie naprzemiennie układamy ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę i marchewkę, soląc i pieprząc każdą warstwę. Wszystkie składniki lekko ugniatamy i staramy się ułożyć jak najciaśniej, ponieważ podczas gotowania wszystko lekko opadnie na dół.
Na sam koniec dodajemy masło i układamy liście kapusty. Ja ich z reguły nie żałuję, bo po upieczeniu też są pyszne ! Wieko mocno dokręcamy śrubą.
W ognisku rozgarniamy żar, wstawiamy kociołek, lekko go przysypujemy żarem. Mniej więcej po godzinie nasze danie będzie gotowe, a charakterystycznym tego sygnałem jest pyszny zapach wydobywający się spod kociołkowej pokrywy.