Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Klasyczny kotlet schabowy

18.07.2018 | kategoria: Dania, Przepisy

Klasyczny kotlet schabowyKlasyczny kotlet schabowy

Składniki:
– 1 kg dobrej jakości wieprzowiny
– 1 l mleka
– 2 cebule
– 2 jaja
– bułka tarta
– sól i pieprz
– smalec do smażenia

Wykonanie:
Mięso pokroić na 5 kotletów schabowych. Kawałek mięsa umieścić między dwoma kawałkami folii do żywności.
Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijamy kotlety z obu stron. Do mleka włożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać sól i pieprz.
Mięso zalać mlekiem z cebulą, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.
Kotlety schabowe obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Smalec rozgrzać na patelni i smażyć kotlety na złoto.
Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama