Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Klopsiki w sosie koperkowym

25.10.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Klopsiki w sosie koperkowymKlopsiki w sosie koperkowym

Składniki:
– 600 g karkówki wieprzowej
– 
1 jajo
– 
1 cebula
– 
kilka ząbków czosnku

– natka pietruszki 



Sos koperkowy:
– 
koperek
– 1 szklanka rosołu
– 
pół szklanki śmietany 18%

– 2 łyżki mąki kukurydzianej

– sól i pieprz
– 
2 liście laurowe
– 
3 ziela angielskie

Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, natkę pietruszki. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Dłońmi uformować okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony na oleju.
Klopsiki przekładamy do garnka, wlewamy rosół. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołu i mieszamy, następnie wlewamy do garnka. Dodajemy liście i ziele angielskie oraz posiekany koperek. Klopsiki gotujemy do miękkości kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama