Składniki:
– 600 g karkówki wieprzowej
–
1 jajo
–
1 cebula
–
kilka ząbków czosnku
– natka pietruszki
Sos koperkowy:
–
koperek
– 1 szklanka rosołu
–
pół szklanki śmietany 18%
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– sól i pieprz
–
2 liście laurowe
–
3 ziela angielskie
Wykonanie:
Mięso zemleć w maszynce. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, natkę pietruszki. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Dłońmi uformować okrągłe klopsiki. Gotowe klopsiki obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony na oleju.
Klopsiki przekładamy do garnka, wlewamy rosół. Do śmietany dodajemy kilka łyżek rosołu i mieszamy, następnie wlewamy do garnka. Dodajemy liście i ziele angielskie oraz posiekany koperek. Klopsiki gotujemy do miękkości kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.