Klopsy gotowane na parze z marchewką
Składniki:
– 1 kg mięsa z łopatki;
– 1 jajko;
– 1 duża cebula;
– 1 łyżka oliwy;
– 2 – 3 łyżki bułki tartej;
– ½ łyżeczki soli;
– ½ łyżeczki pieprzu;
– ½ łyżeczki majeranku;
– ½ łyżeczki tymianku;
– ½ łyżeczki oregano;
– 1 opakowanie mini marchewek.
Wykonanie:
Mięso mielimy na sitku 8 mm. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, następnie szklimy na patelni na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę, jajko, bułkę tartą, majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz. Doprawiamy do smaku wg własnego gustu. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie kulki, które układamy w naczyniu do parowania. Parujemy około 30 minut.
Marchewki układamy w naczyniu do parowania. Parujemy około 10 minut.
Klopsy podajemy z marchewką, posypane koperkiem.