Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kluski z brokułami

14.01.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Kluski z brokułamiKluski z brokułami

Składniki:
– 500 g tłuczonych ziemniaków
– 500 g brokułów około
– Około 150 ml świeżego soku ze szpinaku.
– Około 1 szkl. mąki pszennej
– Jajko

Sos:
– Masło
– pestki granatu
– orzechy włoskie
– Sól
Pieprz do smaku

Wykonanie:
W osolonej wodzie gotujemy około 5 minut różyczki brokułu. Następnie ziemniaki i różyczki brokułu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do masy ziemniaczano brokułowej dodajemy jajko, sok ze szpinaku oraz mąkę pszenną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na wysypanej na stolnicy mące formujemy z ciasta wałeczki, które kroimy na kluski. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy na talerz. Masło roztapiamy na patelni, podgrzewamy aż będzie lekko brązowe i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Gorącym masłem polewamy kluski i posypujemy pestkami granatu.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama