Knedle ze śliwkami z sosem śliwkowym
Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 150 g mąki pszennej
– 1 jajko
Dodatkowo
– 1/2 kg śliwek węgierek
– 100g mieszanki bakaliowej
– cynamon
– wanilia
– cukier brązowy
– otarta skóra i sok z limonki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać ziemniaki, jajko i dobrze wyrobić. Na suchej patelni uprażyć mieszankę bakaliową, a następnie delikatnie posiekać nożem. Połówki śliwek faszerować bakaliami i sklejać, a następnie obtaczać ciastem formując knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Sos śliwkowy:
Do garnka włożyć połówki śliwek, gotować około 30 minut. Dodać otartą skórkę z limonki, sos z limonki doprawić do smaku cukrem brązowym, cynamonem i wanilią.
Knedle polać sosem i posypać bakaliami.