Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kokosowy deser truskawkowy

29.07.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Kokosowy deser truskawkowy

Składniki:
– 500 g truskawek;
– 250 ml śmietanki kremówki 36%; 
- 250 ml schłodzonej śmietanki kokosowej;  
– 6 łyżeczek żelatyny;
– 70 g cukru;
– płatki  kokosowe.

Wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki miksujemy razem z cukrem. Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce ubijamy na  sztywno obydwie śmietany. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
Do ubitych śmietan dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach. Gotową masę przelewamy do słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Przed podaniem wierzch ozdabiamy truskawkami i płatkami kokosa.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama