Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Tost francuski z leśnymi grzybami

04.02.2016 | kategoria: Dodatki, Konkursowe, Przekąski, Przepisy

Tost z leśnymi grzybamiTost francuski z leśnymi grzybami

Autor: Agnieszka Czapska-Pruszak
I Miejsce – Konkurs – Dymna Rewolucja

Składniki:
1/2 szklanki mleka;
2 łyżki cukru;
100 g masła;
2 szklanki mąki pszennej;
2 jaja;
1 łyżeczka suszonych drożdży;
1/4 łyżeczki soli dodatkowo;
1 jajko;
50 ml śmietanki 30%;
odrobina gałki muszkatołowej;
wędzone grzyby:
10 sztuk płachetki kołpakowatej o dobrze rozwiniętych kapeluszach (lub pieczarek portobello lub dużych gąsek)
1 łyżka oleju roślinnego o naturalnym aromacie dymu wędzarniczego Smokeland,
sól, świeżo mielony czarny pieprz, świeży tymianek, świeże orzechy włoskie (nie wysuszone).

Bułka drożdżowa:
Mleko, masło i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem z hakiem około 10 minut. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przekładamy do blaszki o wymiarach 10×30 wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st.C, wstawiamy ciasto i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy. Kroimy na kromki o grubości około 2 cm.

Tost z grzybami:
Jajko mieszamy ze śmietanką i przyprawami, do mieszaniny wkładamy 2 kromki bułki drożdżowej i pozwalamy jej naciągnąć masą jajeczno śmietanową. Rozgrzewamy gofrownicę, wkładamy tak przygotowane kromki i zapiekamy do momentu, aż się zrumienią. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny o naturalnym aromacie dymi wędzarniczego, układamy na niej grzyby, posypujemy je solą i smażymy na dużym ogniu z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone grzyby przekładamy na tosty, posypujemy świeżym tymiankiem i posiekanymi świeżymi orzechami włoskimi, podajemy na ciepło.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama