Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzona pierś z kurczaka z ziemniaczaną łuską, faszerowana kasza jaglaną z pieczonymi warzywami.

04.02.2016 | kategoria: Dania, Konkursowe, Przepisy

Wędzona pierśWędzona pierś z kurczaka z ziemniaczaną łuską, faszerowana kasza jaglaną z pieczonymi warzywami.

Autor: Monika Kulińska
III Miejsce – Konkurs – Dymna Rewolucja

Składniki:
filet z piersi z kurczaka;
2 łyżki kaszy jaglanej;
po kawałku dyni i buraka;
mała cebula;
ziemniak;
naturalny dym w płynie do kurczaka;
olej roślinny o naturalnym aromacie dymu;
olej roślinny;
łyżka masła;
sól;
pieprz;
przyprawy;

Zaczynamy od przygotowania warzyw do pieczenia. Kroimy dynię, buraka w małe kawałeczki. Cebulę w grube talarki. Następnie delikatnie obtaczamy w oleju roślinnym i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min aby zmiękły. W tym czasie nasz filet z piersi z kurczaka przyprawiamy, obtaczamy w naturalnym dymie w płynie do kurczaka i odstawiamy na czas pieczenia się warzyw. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z odrobiną soli. Ziemniaka cieniutko kroimy w plasterki i maczamy w oleju roślinnym o naturalnym aromacie dymu. Gdy warzywa zmiękną, kasza się ugotuje łączymy je razem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Pierś z kurczaka nacinamy aby utworzyła się w środku kieszonka. Wkładamy tam łyżeczkę masła i naszą kaszę z warzywami. Spinamy wykałaczkami. Na tak przygotowaną pierś układamy plasterki ziemniaka – mają przypominać rybią łuskę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-30 min. Polewamy delikatnie olejem. W czasie pieczenia można polewać mięso co jakiś czas powstałym sosem. SMACZNEGO!

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama